Coada este cu siguranta unul din cei mai buni indicatori ai starilor prin care trece pisica. Cand coada pisicii este ridicata si zburlita toata, este clar ca ii este frica de ceva si este gata sa atace - asta se intampla cel mai des cand e in fata unui caine sau cand se afla intr-o situatie pe care o considera periculoasa - coada infoiata o face sa para mai mare si deci, mai periculoasa.
Cand isi tine coada ridicata, fara a fi infoiata si o misca dintr-o parte in alta, ori isi marcheaza teritoriul, ori vrea sa se alinte si sa va arate ca este o pisica iubitoare.
Daca pisica isi tine coada ridicata dar fixa, imobila, atunci e semn ca cerceteaza zona - pisicile mame fac acest gest cand controleaza perimetrul in care se afla puii; daca coada este curbata, fiti siguri ca a gasit ceva foarte interesant si este total absobita de descoperirea ei.
Cand isi tine coada zburlita intre picioare e foarte speriata si tot ce ar vrea e sa se ascunda.
O pisica nervoasa sau aflata intr-o situatie care nu-i convine isi va misca coada ritmic; in cazul in care este foarte sacaita, isi va misca coada in zvacnituri scurte pe verticala, alternate cu miscari rapide pe orizontala. Este un semn ca trebuie lasata in pace.
In perioadele de imperechere pisica transmite semnale si cu ajutorul cozii; atunci cand isi tine coada intr-o parte, intr-o pozitie anatomic imposibila in perioadele de repaus sexual, transmite o invitatie motanului, in semn ca e gata sa se imperecheze. Aceasta postura speciala a cozii este asociata si cu o pozitie specifica a corpului – pisica sta aproape pe burta, cu spatele curbat.
Urechile
Urechile folosesc si ele ca emitatoare de mesaje; atunci cand pisica este linistita, urechile sunt relaxate, putin aduse spre spate si spre exterior; in schimb, cand sunt ridicate si ciulite este foarte atenta la tot ce se petrece, asculta ceva interesant sau tocmai a auzit un zgomot.
O alta pozitie a urechilor, care semnifica teama sau intrarea in “modul aparare”, este aceea in care urechile sunt date pe spate si lipite de cap – aceasta postura este adoptata de pisica instinctiv, pentru a-si apara urechile in caz de atac. Pozitia corpului asociata cu aceasta postura a urechilor este si ea usor de recunoscut – o pisica speriata, pregatita sa dea inapoi “de urgenta” sau sa atace, sta cu spinarea curbata si corpul pozitionat in diagonala fata de adversar.
Atunci cand asteapta un contact fizic iminent dar placut – o mangaiere, de exemplu, pisica isi culca usor urechile pe spate, fara a le lipi insa de cap; de asemenea, isi “onduleaza” coada.
Labutele
Cand pisica este relaxata, gherutele sunt in teci; daca o mangaiati si incepe sa-si scoata gherutele alternativ, cand de la o labuta, cand de la cealalta, ca si cum ar “framanta”, este un semn clar ca se simte foarte-foarte bine.
Cand pisica isi scoate gherutele in timpul jocului, este semn ca ia joaca un pic mi in serios decat de obicei. Cu toate acestea, in timpul jocului, pisica isi va retrage gherutele in teci in cazul in care va atinge si nu va va zgaria decat din greseala.
Linsul
Cand pisica se linge dupa masa este semn ca este satula, relaxata si multumita.
Daca vedeti o pisica oprindu-se dintr-o activitate oarecare pentru a se linge (si aveti certitudinea ca nu o face pentru a scapa de o eventuala mancarime) este semn ca evalueaza o situatie si cauta o solutie sau un raspuns; pisica se linge atunci cand nu stie exact ce sa faca intr-o anumita situatie pentru a “castiga timp”, exact cum fumatorii isi aprind o tigara.
Blana
O pisica linistita are blana culcata de-a lungul corpului.
Cand pisicii ii este frig, blana ei va fi zburlita si pozitia adoptata va fi ghemuita.
Daca pisica are spinarea curbata si parul zbarlit intr-o linie pornind de la baza gatului pana la baza cozii, este semn ca se pregateste sa atace – aceasta postura este adoptata de pisicile care se intalnesc cu caini sau alte animale care le sperie sau de pisicile care au pui si sesizeaza o situatie care i-ar putea pune pe acestia in pericol.
Sunetele
Spre deosebire de caini, care pot produce doar 10 sunete diferite, pisicile pot produce pana la 100 de astfel de sunete, fiecare exprimand altceva.
Un “dictionar” al sunetelor produse de pisica nu exista dar, ca si in cazul copiilor foarte mici, ale caror sunete sau gangureli le intelegem dupa un timp petrecut impreuna, petrecand un timp cu pisica veti invata sa intelegeti ce isi doreste pisica dupa sunetele pe care le produce.
O pisica multumita si relaxata va toarce; de asemenea, puii torc cand sug sau cand ii linge pisica-mama.
Exista si reversul – o pisica ranita foarte grav sau pe care o doare ceva, va toarce pentru a se linisti.
O pisica flamanda sau pur si simplu cersetoare, va cere cu insistenta mancare prin mieunaturi prelungi, cu cat e foamea sau pofta mai mare, cu atat mieunaturile sunt mai prelungi si mai “sfasietoare”.
Ca forma de salut pentru stapanul iubit, pisica va intrebuinta o gama variata de maraituri “dulci”, ca un gangurit. Aceste maraituri “dulci” pot fi emise de catre pisica si atunci cand cere sau se asteapta sa fie mangaiata, sau cand stapanul vorbeste cu ea.
Aceste maraituri “dulci”, mult intensificate, vor fi folosite de pisica in calduri pentru a-si atrage un eventual partener. Unele pisici in calduri, tacute in general, isi pot surprinde stapanii emitand sunete puternice, guturale, specifice.
O pisica speriata de care va apropiati depasind “limita” de toleranta va folosi un sunet specific (ca un fel de “chhhht”), prin care avertizeaza ca limita de apropiere a fost incalcata si ca, in cazul in care potentialul agresor nu se indeparteaza, va trece la represalii.
Pisicile stiu sa si maraie amenintator, mai ales daca se pregatesc sa atace, pentru a-si intimida adversarul – pozitia corporala asociata cu acest sunet este spinarea curbata, blana si coada zbarlite si urechile date pe spate.
Corpul
Intreg corpul pisicii este un “mecanism” de vorbire; cand pisica are totala incredere in dumneavoastra, o veti vedea ca se va rostogoli si isi va expune burtica, partea ei cea mai vurnerabila, pentru a fi mangaiata.
Cand pisica este atenta dar relaxata, va sta ghemuita pe toate patru labutele, cu coada in prelungirea corpului; daca este mai putin relaxata, isi va strange coada pe langa corp si va sta in sezut, cu labutele din spate sub ea si labutele din fata intinse.
Cand pisica este in stare de alerta, sta in picioare, intr-o pozitie intermediara, cu coada semi-ridicata, gata sa-si adapteze pozitia corpului in functie de situatie.
Cand pisica este complet relaxata, va sta intinsa pe o parte sau cu picioarele din spate asezate pe o parte, sprijinindu-se pe “coatele” labutelor din fata. Cand doarme, si in casa este mai racoare, pisica prefera pozitia “colac”; daca lumina este prea puternica, veti observa ca isi ascunde capul sub labute.
Cand vrea sa se apropie de ceva nou si interesant, de care inca nu stie daca sa-i fie sau nu teama, pisica are capul ridicat, labele din fata bine intinse, ca si cum ar sta “pe varfuri”, urechile indreptate inspre inainte, nasul si mustatile ii freamata iar trenul posterior este incordat si mai jos decat restul corpului. Coada se va misca usor din varf.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.