In functie de caracteristicile temperamentale ale rasei alese, femelele sunt mai mult sau mai putin prietenoase cu strainii, mai jucause sau mai sobre, mai active sau mai lenese.
Avantajul este ca nu vor stropi peretii sau mobilierul cu celebra substanta ingrozitor mirositoare! Dezavantajul este ca, in perioada caldurilor, vor mieuna in fel si chip in incercarea de a atrage potentialii "petitori" din zona! Si "frecatul" plin de sperante, de piciorul mesei sau chiar al tau, pisica nu va tine cont de nevoia ta de somn si va mieuna zi si noapte in cele cateva zile fertile.
Acest ritual zgomotos se va repeta de fiecare data cand pisica intra in calduri; in mod normal, la pisicile care traiesc intr-un mediu natural, caldurile apar de doua ori pe an, urmate de sarcina, nastere, alaptarea si intarcarea pisoilor. La pisicile de apartament, care nu pot raspunde chemarii naturii (fie ca nu vrem sa aiba pui, fie ca nu gasim un motanel potrivit), acest ciclu natural se deregleaza, iar pisica intra in calduri mult mai des si, in anumite cazuri, se comporta ca si cum ar astepta sau ar avea pui ("ingrijeste" o jucarie, isi face cuiburi in dulapuri etc.).
Pentru a evita situatia, exista doua variante - administrarea de pastile care inhiba aparitia caldurilor sau sterilizarea. Prima varianta este recomandata in cazul in care totusi vrei ca pisicuta ta sa faca pui, dar esti inca in cautarea unui motanel. A doua varianta este recomandata pentru acele pisici pe care nu intentionezi sa le dai la monta. Este bine sa alegi una dintre variante, deoarece, in cazul in care pisica nu are cel putin 4 nasteri de-a lungul vietii, risca sa faca piometru (acumulare de puroi in uter) sau sa aiba lactatii false, care pot da complicatii nedorite.
In cazul in care pisica face pui, ea ii va ingriji exemplar - pisicile sunt excelente mame! Grija ta va fi gasirea unor stapani iubitori pentru pisoi!
In cazul in care optezi pentru castrare, aceasta este bine sa fie facuta dupa ce organismul pisicii este complet dezvoltat, adica dupa 1 an.
Motanul
Masculii sunt in general mai lenesi, mai putin activi, in special in timpul zilei, pe care si-o petrec in majoritatea timpului dormind, mancand si cascand alene. Motanii sunt mai activi noaptea, cand instinctul de vanator innascut le impune sa fie in alerta. Sunt animale teritoriale, astfel incat vor fi foarte deranjati de intrusi, fie acestia alte animale sau oameni.
Dezavantajul detinerii unui mascul necastrat este extrem de cunoscut - pentru a-si marca teritoriul, acestia stropesc peretii si mobilierul, precum si alte obiecte, in general noi, care apar pe "proprietatea" lor. In acest fel motanul avertizeaza potentialii intrusi ca terenul respectiv ii apartine. Problema este ca noua, oamenilor, nu ne convine deloc acest mod de exprimare.
In afara cazurilor in care detinem un exemplar valoros pentru rasa si vrem ca acesta sa aiba urmasi, solutia este unica - castrarea, efectuata dupa varsta de 1 an, cand organismul motanului este complet dezvoltat. Castrarea mai rezolva (cel putin in parte) o problema specifica masculului; datorita faptului ca animalul nu traieste in mediul lui natural si al faptului ca uretra este un canal extrem de subtire, motanii acumuleaza nisip in vezica urinara, pe care nu-l pot elimina si care poate chiar sa infunde uretra, iar animalul nu mai poate sa urineze. Aceasta afectiune poate duce la blocaje renale si chiar la moartea animalului, in cazul in care acesta nu este tratat la timp.
Astfel, este bine ca, in cazul in care optam pentru un motanel, sa ii facem analizele necesare pentru a determina ce fel de PH are urina si pentru a sti astfel ce fel de mancare trebuie sa-i administram, pentru a preveni aceasta problema, extrem de frecventa la masculi. In cazul in care animalul se confrunta deja cu acest tip de problema, castrarea este iminenta.
Motanul castrat se va simti la fel de bine ca unul necastrat, dar vom elimina astfel problema "stropitului" si vom preveni blocajele renale. In plus, motanul castrat va manca mai mult si va asimila mai bine hrana. Cu "sedinte" de joaca zilnice, extrem de placute si amuzante, atat pentru tine cat si pentru el, pericolul ingrasarii va fi indepartat.
Inainte de a opta pentru un motan sau o pisica trebuie, asadar, sa iei in calcul toate posibilitatile de mai sus si sa-ti stabilesti de la inceput optiunile, care vor afecta intreaga viata a animalutzului tau.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.