Studiile efectuate in acest scop au demonstrat ca pisica are nevoie de numai o sesime din lumina necesara omului pentru a vedea foarte clar si limpede obiectele din jurul ei - chiar daca in intuneric total nici ele nu pot totusi sa vada, realitatea este ca foarte putina lumina le este suficienta si astfel orice pisica salbatica (sau fara stapan) poate vana fara probleme atunci cand alte vietuitoare nu vad din cauza intunericului. Chiar daca sunt domesticite, pisicile de apartament sunt si ele in general mai active pe inserat si dimineata devreme, perioade despre care instinctul le spune ca sunt propice vanatorii.
Vederea excelenta a pisicilor se datoreaza mai multor factori:
Formei si dimensiunilor ochilor; Dilatarii pupilelor; Existentei unor celule reflectorizante in spatele retinei (tapetum lucidem); Focalizarii pe miscare; Mustatilor (!!!) Forma si dimensiunea ochilor
Ochii pisicii sunt asezati frontal (nu lateral ca la pesti si pasari, de exemplu) - prin urmare, vederea pisicii este binoculara, ca si cea a omului. Vederea binoculara permite o mai buna apreciere a distantelor si a dimensiunilor reale ale obiectelor (pentru a constata practic acest lucru, incercati sa puneti un fir de ata in ac avand un ochi acoperit!). In acelasi timp, suprafata corneei este curbata si astfel permite "intrarea" unei cantitati mai mari de lumina.
Dilatarea pupilelor
Pupila pisicii se dilata aproape de trei ori mai mult decat pupila umana - practic ochiul pisicii este facut sa permita intrarea a cat mai multa lumina. In cazul in care lumina este foarte puternica, musculatura oculara dispusa in forma de "8" se contracta, pupila se ingusteaza devenind o fanta subtire, prin care patrunde numai lumina necesara vederii; in cazul in care lumina este scazuta, pupila se dilata, devenind circulara. In acelasi timp, musculatura oculara este foarte adaptabila, contractandu-se si dilatandu-se foarte rapid, in functie de schimbarile bruste de intensitate ale luminii - pisica nu poate fi niciodata luata pe nepregatite!
Tapetum Lucidem - celule reflectorizante in spatele retinei
Uneori putem observa cum ochii pisicii "se aprind" ca doua luminite (in general noaptea). Motivul pentru care se intampla acest fenomen este existenta a cincisprezece straturi de celule reflectorizante in spatele retinei, care functioneaza pe principiul oglinzii asezate in fata lampii de gaz - reflecta lumina pentru a o amplifica si astfel a ajuta celulele receptoare (conurile si bastonasele) in misiunea lor.
Focalizarea pe miscare
In cazul in care ceva misca in raza ei vizuala, pisica vede "tulbure" obiectele nemiscate intrucat ochii ei contin celule care focalizeaza pe obiectele in miscare, asa cum aparat de fotografiat regleaza "sharp"-ul pentru a surprinde in clar obiectul dorit in detrimentul altor obiecte inconjuratoare, care apar in fotografie usor incetosate. Astfel se explica de ce pisica se poate juca ore in sir cu obiecte care se misca.
Mustatile
Cele opt randuri de mustati asezate cate patru de o parte si de alta a botului au radacini foarte sensibile, datorita terminatiilor nervoase prezente in zona - fiecare miscare a aerului este perceputa de aceste terminatii nervoase, functionand ca "bastonul orbului" chiar si in cel mai deplin intuneric.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.